Florenz Kugel blau glas klls London
Roberto Vittori

Vittori_kl-WZ

Roberto Vittori, Astonaut

Born on 15 October 1964 in Viterbo, Italy.
He graduated from the Italian Air Force Academy in 1989 and trained in the U.S.. He flew the Tornado in the Italian Air Force before graduating in 1995 from the U.S. Naval Test Pilot School. He served at the Italian Test Center as a project pilot for the development of the new European aircraft, the EF2000. Vittori flew Tornado GR1 aircraft from 1991 to 1994. During that time, he qualified for day/night air-to-air refuelling as well as a formation leader. He has logged over 1700 hours in over 40 different aircraft including F-104, F-18, AMX, M-2000, G-222 and P-180.

In August 1998, after selection by ESA to join the European Astronaut Corps, he reported to the Johnson Space Center in Houston, Texas. Following a period of training and evaluation, Vittori served in various technical assignments within the NASA Astronaut Office.
From April 25 to May 5, 2002, Vittori participated in the Soyuz TM-34 taxi-flight to the International Space Station (ISS), under an agreement between the Russian Rosaviakosmos, the Italian Space Agency, ASI and ESA. During his stay aboard ISS he worked alongside the resident crew overseeing four European scientific experiments. The mission successfully delivered a new "lifeboat" to the Station for use by resident crews in the event of an on-board emergency. Vittori returned to Earth aboard Soyuz TM-33.
He was choosen by the Rotary Club Florence for his merits in space.

Vittori-iss-WZ

Vittori in der ISS 2002

Roberto Vittori, Astonaut

Roberto wurde 1964 in Viterbo, Italien geboren.
 Vittori schloss 1989 die italienische Luftwaffenakademie Pozzuoli ab und wurde später in den USA ausgebildet. Er flog Tornados in der italienischen Luftwaffe bevor er seinen Abschluss im Jahr 1995 an der Test Piloten Schule der Vereinigten Staaten machte. Danach diente er am italienischen Testzentrum als Pilot zur Entwicklung des Eurofighters. Er hat über 1700 Flugstunden in mehr als vierzig verschiedenen Flugzeugen wie F-104 Starfighter, Panavia Tornado, McDonnell Douglas F/A-18, AMX, Dassault Mirage 2000, Aeritalia G 222 und Piaggio P.180 absolviert.
Im August 1998 wurde er von der ESA zum Europäischen Astronauten Corps ausgewählt und arbeitete beim Johnson Space Center in Houston, Texas. Er durchlief verschiedene technische Ausbildungen innerhalb der NASA Astronauten Gruppe.

Vom 25. April bis zum 5. Mai 2002 flog Roberto Vittori mit Sojus TM-34 zur Internationalen Raumstation (ISS) unter einer Vereinbarung zwischen der russischen Rosaviakosmos, der italienischen Raumfahrtbehörde ASI und der ESA. ER überwachte vier europäische wissenschaftliche Experimente. Er kehrte mit der Sojus Kapsel TM33 zur Erde zurück.
Er wurde vom Rotary Club Florenz für seine Verdienste mit dem Leonardo da Vinci Preis ausgezeichnet.